مفهوم مشورت در آیات قرآن
مفهوم مشورت در آیات قرآن
در قرآن مجموعا سه بار کلمات هم خانواده مشورت ذکر شده است و هر بار به معنایی
الف- فَان ارادا فصالاً عَن تراضٍ منهما و تَشاوُرٍ فلا جناحَ علیها ... (سوره بقره آیه 233). اگر پدر و مادر با رضایت و مشورت یکدیگر تصمیم گرفتند و کودک را از شیر بگیرند، اشکالی به رای آنان نیست. در این آیه معنای تفاهم و هم رای دارد.
ب- فبما رحمهٍ من الله لِنتَ لَهم و لو کُنتَ فظاً غلیطَ القلب لانفضّوا من حولک فاعفُ عنهم و استغفر لَهُم و شاورهم فی الامر فاذا عزمت فتوکّل علی الله اِنّ الله یُحبُّ المتوکلین .... ودر امور با آنان مشورت کن ... (سوره آل عمران آیه 159). در این آیه منظور اهتمام به جلب نظر و رای مردم در مسایل حکومتی است.
ج- و الذین استجابوا لِرَبهم اَقاموا الصلاه و امرُهُم شوری بینهم و مما رزقناهم ینفقون. ... و امورشان با مشورت سامان می پذیرد.... (سوره شوری، آیه 38) که ضمن توصیف مومنان به دو ویژگی ایمان و توکل، هفت اصل عملی فرمان می دهد که می توان از آن ها به عنوان ارکان یک جامعه سالم با حکومت صالح و قدرتمند نام برد. این اصول عبارتند از: اجتناب از گناهان، تسلط بر خود به هنگام خشم، پذیرش همه قوانین الهی از جان و دل، انجام امور و تصمیمات اجتماعی از طریق مشورت و همفکری، اقامه نماز، انفاق در راه خدا و ایستادگی در برابر ظلم و تجاوز.