عوامل موثر در پیدایش کلی مشاوره از دیدگاه اسلام
محبت و دیگر دوستی:
اسلام آیین جاودان و بر اساس فطرت به تمام خاسته های انسان از جمله محبت و هم دوستی، توجه فراوان دارد. لازمه بشر دوستی این است که انسان به سرنوشت و صلاح و سعادت واقعی همه انسان ها علاقمند باشد. (... فَاَلَّف بین قلوبکمفاصبحتم بنعمه اّخوانا ...)
مسئولیت پذیری در قبال جامعه:
مورد دیگر در لزوم راهنمایی، احساس مسئولیت کردن در قبال جامعه است. (لَتُسئلُنَّ عمّا کنتم تعملون) پیامبر صلی اله علیه و آله و سلم می فرمایند: اگر کسی فریاد کسی را بشنود که از مسلمانان یاری می طلبدو او را اجابت نکند، مسلمان نیست. ناگفته نماند که بر اساس آیه قرآن تکلیف و مسئولیت هر انسان به قدر وسع اوست.
راهنمایی و جلوگیری از خسران انسان:
انسان با دارا بودن استعدادهای مختلف و دارا بودن اراده و اختیار همواره در معرض وسوسه های درونی و بیرونی است. به تعبیر دیگر، همیشه در حال خسران است. تنها یک راه برای این وجود دارد و آن اینکه: مگر کسانی که به خدا ایمان آوردند و اعمال صالح انجام دادند و همدیگر را به طرفداری از حق سفارش کردند و همدیگر را به صبر و استقامت توصیه نمودند.
راهنمایی وسیله رشد و تکامل:
راهنمایی انسان را یاری می دهد تا از توانایی ها، محدودیت ها، علایق واقعی و امکاناتشان درک عمیقی بدست آورند و به نحوی در مسیر رشد و تکامل از آن ها استفاده کنند.
تفاوت های فردی و ضرورت راهنمایی:
تفاوت های فردی ایجاب می کند که افراد از جهات مختلف استعدادها، رغبت ها، نارسایی ها و خصوصیات فردی شناخته شوند تا بر آن اساس در رفع مشکلات و مسایل زندگی، راهنمایی و هدایت گردند. (و قد خلقکم اطوارا)